Kaksoisolennaisuusanalyysi – Sisältö & webinaari
Kestävyysraportointiin perehtyvä yritys törmää heti alkuunsa termiin kaksoisolennaisuusanalyysi. Autamme mielellämme kaksoisolennaisuusanalyysin alkutaipaleella olevia yrityksiä – älä siis jää yksin epäröimään, vaan ole yhteydessä ja katsotaan kuinka voimme auttaa.
Yrityksen vastuullisuuden vaikutuksiin mielletään helposti vain yrityksen vaikutukset ulospäin. Kaksoisolennaisuusanalyysissa huomioidaan vaikutukset sekä yritykseen päin suuntautuvat taloudelliset mahdollisuudet ja riskit.
Yrityksen on siis huomioitava esimerkiksi lakimuutokset, jotka voivat vaikeuttaa / helpottaa yrityksen toimintaa. Esimerkiksi, jos Suomen hallitus kaavailee muutoksia ympäristölainsäädäntöön, mikä aiheuttaa yritykselle taloudellisia kustannuksia, niin tämä on olennainen taloudellinen riski. Mahdollisuudet ja riskit koskevat nimenomaan taloudellista olennaisuutta.
Webinaari – kuinka kaksoisolennaisuusanalyysi tulisi tehdä?
Webinaarissa käydään läpi yleisiä kaksoisolennaisuuden aiheita sekä esitetään ehdotus, miten yritykset voivat aloittaa kaksoisolennaisuusanalyysin määrittämisen. Lopuksi demoamme ohjelmistoa, jolla voi tehdä, niin kaksoisolennaisuusanalyysin, kuten myös CSRD-raportin.
Täyttämällä alla olevan lomakkeen ohjaudut webinaarisivulle, jossa pääset katsomaan sen heti.
Kaksoisolennaisuusanalyysi määrittää raportoitavat seikat
Yritys ei voi itse päättää ns. mieleisiään raportoitavia asioita, vaan nämä seikat määräytyvät kaksoisolennaisuusanalyysin perusteella, minkä tuloksena yrityksellä on tiedossaan olennaiset seikat.
Näistä olennaisista asioista yritys raportoi ESRS-standardien mukaisesti. ESRS-standardeissa on suuri määrä erilaisia tietovaatimuksia ja datapisteitä, jotka yrityksen on käytävä läpi ja raportoitava olennaisuuteen perustuen. Yrityksen on myös huomioitava myös useita muita asioita, kuten soveltamisvaatimukset muiden ESRS-standardien kanssa sekä siirtymäsäännökset, jos niitä haluaa hyödyntää.
Tärkeä seikka on myös se, että jos ESRS E1 -standardi kokonaisuudessaan todetaan epäolennaiseksi, niin tästä on raportoitava, että miksi se ei ole olennainen. Lisäksi yritykselle voi ilmetä olennaisia aiheita, yhteisökohtaisia-aiheita, joita ei ole ESRS-standardeissa, mitkä on raportoitava niin ikään.
Kokonaisuudessaan yrityksen olisi tehtävä olennaisuusmääritelmä 80 kestävyysaiheelle, jotka löytyvät ESRS 1 -standardin kohdasta AR 16.
Tässä kaikessa on huomioitava, että tilintarkastaja tulee varmentamaan yrityksen kestävyysraportin, jolloin olennaisista aiheista on oltava tiedot jo alkuunsa tai muuten yritys joutuu todennäköisesti korjaamaan raporttia – ei pidä mennä sieltä mistä aita on matalin. Tästä syystä tilintarkastaja olisi syytä ottaa mukaan jo alkuvaiheessa.
Miten se käytännössä laaditaan?
Kestävyysraportointilainsäädäntö ei määrää mitään tiettyä laatimistapaa kaksoisolennaisuusanalyysille, mutta prosessi on kuitenkin dokumentoitava sekä tietenkin olennaiset asiat myöhemmin raportoitava asianmukaisesti. Olennaisten asioiden määrittämisessä on myös noudatettava tiettyjä laatuvaatimuksia.
Kun yritys lähtee määrittämään olennaisia asioita, niin tähän vaaditaan myös sidosryhmien kuuleminen. Yrityksen tulee kontaktoida tärkeimpiä sidosryhmiään vapaamuotoisesti ja kuulla heidän näkemyksensä yritykselle olennaisimpiin seikkoihin. Emme suosittele tämän olevan ensimmäinen vaihe olennaisuusanalyysissä.
Yrityksen on myös määritettävä olennaiset arvoketjut toiminnalleen. Esimerkiksi arvoketjuun kuuluvan yrityksen sijainti voi olla merkittävä tekijä olennaisuutta määrittäessä. Myös aikahorisontit on huomioitava.
Kaikki tämä vaatii omistautumista yrityksen eri funktioista, jotta ymmärrys eri olennaisista aiheista sekä strategiasta olisi optimaalista. Näin ollen yrityksen avainhenkilöiden ja ryhmien sitouttaminen heti alkuvaiheessa on tärkeää.
Apua olennaisuuksien määrittämiseen
Tarvitset sitten apua kaksoisolennaisuusanalyysin yksittäisissä vaiheissa tai koko prosessissa, niin älä pähkäile yksin, me autamme. Ota yhteyttä ja jutellaan tarkemmin tarpeistanne.
Ohjelmiston valinta – Kaksoisolennaisuusanalyysi
Yritys voi valita käyttöönsä ohjelmiston kaksoisolennaisuusanalyysin tekemistä varten, mutta tämä ei ole lainkaan pakollista. Standardissa määrätään käytännössä vain kaksoisolennaisuusanalyysin laatuvaatimuksista ja tietyistä sisällöllisistä seikoista, mutta toteutustapa on vapaaehtoista.
Ohjelmiston valinnassa on huomioitava ainakin:
- Luotettavuus
- Ominaisuudet
- Tuotekehitys
- Hinta
Raportoiva yritys haluaa varmasti valita ratkaisun, johon voi luottaa ja että työkalu on myös tulevina vuosina käytössä, jotta kaikkea tietoa ei joudu syöttää uudestaan eri järjestelmään, vaan sitä voi käyttää hyödyksi ja säästää aikaa.
Entä mitä ominaisuuksia työkalussa on? Pystyykö palveluun kutsua tilintarkastajan tai sidosryhmät? Luoko se automaattisesti laadulliset/numeeriset pistetyksen olennaisille aiheille? Onko palvelu ketterä kehittymään ideoiden ja standardimuutosten pohjalta? Onko palvelu selkeä käyttää ja voiko siihen luottaa?