Varmentaminen kestävyysraportoinnissa
Yksi keskeinen osa CSRD-raportointia on raportin varmentaminen. Varmennusvaatimuksella tavoitellaan erityisesti raportin luotettavuutta.
Suomessa raportin saa varmentaa vain kestävyysraportointitarkastajan tutkinnon suorittanut tilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö. Poikkeuksena on raportoinnin ensimmäinen vuosi, jolloin tarkastaja voi olla myös joku muu kuin KRT-tutkinnon suorittanut tilintarkastaja.
Kestävyysraportoinnin tarkastuksesta tarkastaja antaa lausunnon kestävyysraportin oikeellisuudesta. Käytännössä tarkastaja varmentaa, että raportissa ei ole mitään olennaisia puutteita. On siis huomioitava, että vaikka kestävyysraportointi on osa toimintakertomusta ja tilinpäätöstä, niin tilinpäätös varmennetaan erikseen ja kestävyysraportoinnista annetaan erillinen lausunto.
Merkittävä ero tilinpäätöksen tarkastamiseen on varmentamisen tasossa. Kun tilinpäätös varmennetaan kohtuullisen varmuuden tasolla, niin kestävyysraportoinnissa käytetään rajoitetun varmennuksen tasoa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kestävyysraportin varmentaminen ei ole yhtä syvällinen, vaan painopisteenä on havaita mahdolliset olennaiset virheet.
Mitä varmennuksessa tapahtuu?
Yleisesti kestävyysraportoiva yritys sopii keskenään varmentajan kanssa käytännönasioista, kuten aikatauluista. CSRD:n mukaisen raportoin tekeminen on pitkä prosessi ja siinä on välivaiheita, joissa on hyvä tehdä ns. välitarkastuksia varmentajalle, että raportoin laatiminen on oikealle tiellä. Esimerkiksi kaksoisolennaisuusanalyysin jälkeen on suositeltavaa varmistaa asia tilintarkastajalta, että hän on samoilla linjoilla, jolloin säästytään suuremmilta virheiltä loppuraportoinnin osalta.
Varmentajan varmennusprosessiin kuuluu raportointikauden aikana erityisesti yrityksen sidosryhmien kuulemista ja varmentaja haluaa erityisesti olla tietoinen, kuinka tarvittavat tiedot on kerätty. Varmentaja tuskin tarkastaa jokaisen datapisteen oikeellisuutta tai muita “pikkujuttuja”, vaan kiinnostus on enemmänkin prosessissa sekä tavassa kuinka data ja tiedot on saatu kerättyä ja dokumentoitua.
Kestävyysraportoinnissa onkin ensisijaisen tärkeää dokumentoida kaikki oleellinen aineisto, josta valmis raportti koostuu. Tämä koskee niin sidosryhmien kuulemisia, johdon keskusteluja sekä muuta dataa.
Tarvitseko CSRD tai VSME -raportoinnin parissa?
Autamme mielellämme paikoin sekavassa kestävyysraportointistandardien viidakossa. Ote yhteyttä, niin jutellaan tarkemmin tarpeistanne raportoinnin suhteen.