Vastuullisuusraportointi – Miksi sitä tulisi tehdä?
Vastuullisuusraportoinnilla viitataan yritysten viestintään koskien yrityksen vaikutuksia ja toimintaa erityisesti ympäristöaiheisiin, mutta myös sosiaalisiin ja hallinnollisiin tapoihin liittyen. Vastuullisuusraportointi on…
Vastuullisuusraportoinnilla viitataan yritysten viestintään koskien yrityksen vaikutuksia ja toimintaa erityisesti ympäristöaiheisiin, mutta myös sosiaalisiin ja hallinnollisiin tapoihin liittyen.
Vastuullisuusraportointi on tällä hetkellä melko kuuma käsite, sillä CSRD-direktiivi velvoittaa portaittain vuodesta 2024 alkaen suuryrityksiä raportoimaan kestävyystiedoistaan toimintakertomuksessaan. Näin ollen suurelle osalle yrityksiä vastuullisuusraportointi ei ole enää vapaaehtoisuuteen perustuva. Yritykset eivät voi myöskään poimia pelkästään positiivisia vastuullisuusseikkoja raportoilleen, vaan myös ei-halutut asiat nousevat ainakin jossakin määrin esiin.
Miten ja miksi yritysten tulisi tehdä vapaaehtoisesti vastuullisuusraportointia?
Vaikka edellä mainittu kestävyysraportointi CSRD koskee vain isoja yrityksiä, niin tällä on väkisinkin vaikutusta pitkällä aikavälillä myös pienempiin yrityksiin. Tämä johtuu siitä, että nämä suuret yritykset joutuvat raportoimaan arvoketjunsa tiedoista, minkä takia he:
1) tulevat kysymään useilta toimitusketjunsa yrityksiltä vastuullisuustietoja
2) valitsevat tarkemmin kumppaneitaan – valitsevat kumppaneita, jotka pystyvät toimittamaan vastuullisuustietoja ja myös toiminta on läpinäkyvää ja hyvällä tolalla
Edellä mainittuun peilaten vastuullisuusraportointi tuo oikein tehtynä kilpailuetua, olkoot kyse sitten kilpailutuksista tai ylipäätään toimittajavalinnoista. He jotka tekevät ja raportoivat vastuullisuustyöstään ovat varmasti etumatkalla.
Maine. Vastuullisuusraportointi parantaa yrityksen läpinäkyvyyttä sidosryhmiensä, kuten asiakkaiden, sijoittajien ja työntekijöiden, suuntaan. Tämä voi vahvistaa luottamusta ja parantaa yrityksen mainetta.
Muita hyötyjä ovat myös riskienhallinta sekä ylipäätään kestävän kehityksen parantaminen. Vastuusllisuusraportoinnin avulla yritys tunnistaa ja hallitsee riskejä ennakoimalla niitä. Vastuullisuudesta raportointia ei pitäisi myöskään ajatella pelkkänä raporttina tai markkinointimateriaalina, vaan myös kehittää siinä havaittuja seikkoja kohti entistä kestävämpää kehitystä.
Miten vastuullisuusraportointia tulisi toteuttaa?
Isoimmat yritykset kuuluvat CSRD:n piiriin, mutta pienemmille yrityksille on vapaaehtoinen kestävyysraportointistandardi, VSME ESRS. Tämä on suunniteltu vastaamaan olennaisimpiin vastuullisuustietoihin CSRD:n soveltamisalaan kuuluvien yritysten arvoketjuyritysten osalta.
VSME:tä voi toki hyödyntää muun vastuullisuusraportoinnin yhteydessä, eikä pelkästään sellaisenaan. Autamme mielellämme yrityksiä saavuttamaan kilpailuetua ja vastaamaan toimitusketjunsa kysymyksiin VSME:n avulla. Kestävyysraportointi on vielä alkutaipaleella ja he, jotka hyödyntävät toiminnassaan esimerkiksi VSME:tä ovat varmasti edelläkävijöitä.
Lue lisää: VSME ESRS – Kenelle?
Vastuullisuusraportointia voi toki tehdä täysin vapaamuotoisesti myös. Tässä olisi kuitenkin syytä huomioida tiettyjä aiheita, jotka nousevat esiin esimerkiksi CSRD:n tiedonantovaatimuksissa. On kuitenkin selvää, että kukaan ei tee vastuullisuusraporttia vain omaksi ilokseen, vaan ajattelee ja haluaa sen päätyvän yrityksen ulkopuolisten henkilöiden luettavaksi, mikä tarkoittaa sitä, että sen olisi myös vakuutettava lukija laadullaan.
Tarvitseko apua vastuullisuusraportoinnissa?
Ota yhteyttä, niin jutellaan tarkemmin tarpeistanne raportoinnin suhteen.