Vastuullisuus- ja kestävyysraportin ero

Perinteinen vastuullisuusraportti ja kestävyysraportti (CSRD) eroavat merkittävästi toisistaan. Ei ole kuitenkaan väärin puhua vastuullisuusraportista kestävyysraportin nimellä tai päinvastoin.

CSRD:n mukainen raportti tarkasti säädelty

Tässä artikkelissa perinteisellä vastuullisuusraportilla tarkoitetaan yritysten vapaamuotoisesti tuottamaa tietopakettia yrityksen vastuullisuusaiheista – yleisimmin ympäristöteemoista. Kestävyysraportilla tarkoitetaan CSRD:n mukaisesti laadittua raporttia.

Vastuullisuusraportti sisältää yleisesti yrityksen vapaasti määrittelemiä teemoja, jotka on myös kirjattu ilman määrämuotoisuutta. Vastuullisuusraportti on näin ollen usein myös yritysten markkinointimateriaalia, sillä harva yritys laatisi vapaaehtoisesti raporttia ympäristötiedoistaan, jos niissä ei olisi positiivista näytettävää?

CSRD:n sisältämien ESRS-standardien ja EU-taksonomian mukaan laadittu raportti on sen sijaan ankarampi. Sisällön ulkoasu on tarkasti määritelty sekä raportin sisältämät tiedot tulee esittää tarkoin säädellysti.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että jos CSRD:n soveltamisalaan kuuluvilta yrityksiltä on tähän mennessä tullut visuaalisesti mielekäs pdf-tiedosto kestävyysaiheista, niin ensi tilikaudesta alkaen lukijoilla on tyytyminen tylsään tekstimereen, joka vilisee erilaisia tilastotaulukoita. Mikään ei toki estä tekemästä lisäksi myös vapaamuotoista vastuullisuusraporttia.

Toinen merkittävä ero on, että enää yritykset eivät voi nostaa vain “kivoja juttuja” raporttiinsa, sillä jos yrityksissä on ollut vaikkapa lahjontatapauksia tai syrjintää, niin näistä tulee raportoida olettaen, että ne ovat olennaisia seikkoja yrityksessä.

Kestävyysraportin tulee allekirjoittamaan hallitus ja se on osana yrityksen toimintakertomusta. Tämä yrityksen sisäisesti merkittävä ero, sillä vastuullisuusraportti ei sisällä periaatteessa suurempaa vastuuta keneltäkään toisin kuin CSRD:n mukainen kestävyysraportti.

Onko kestävyysrapotti ajankohtainen?

Onko yrityksesi polkaisemassa kestävyysraportointia käyntiin tai tarvitseeko yritys apua ESRS-standardien tulkitsemisessa tai muuten vain yrityksen ulkopuolisia silmäpareja avuksi?

Ota yhteyttä