VSME – vapaaehtoinen ESRS-raportointi


Yritykset voivat raportoida kestävyystiedoistaan ESRS-standardien mukaisesti eli noudattaen VSME ESRS -standardia (Voluntary ESRS for non-listed-  and SME enterprises). EFRAG on julkaissut joulukuussa 2024 lopullisen version VSME-standardeista.

VSME

VSME-raportoinnin tavoitteet – Tuleeko minun laatia VSME-raportti?


Vielä alkuvuodesta 2025 Suomessa oli yli 1000 yritystä, joilta vaadittiin CSRD:n mukaista kestävyysraportointia lähivuosina. Omnibusin myötä raportointivelvollisuudet tulevat hyvin todennäköisesti kuitenkin siirtymään parilla vuodella ja myös raportointivelvollisten määriin on tulossa mahdollisesti muutosta. Virallista vahvistusta EU:lta odotetaan viimeistään loppukeväästä 2025.

Omnibus-muutoksen myötä myös suuryrityksiä kannustetaan raportoimaan VSME-standardin mukaan, mikä on huomattavasti kevyempi vaihtoehto kuin CSRD-standardi. Alkujaan VSME-raportin laatiminen oli suunnattu lähinnä pienemmille yrityksille.

Toki jos suuryritykset ovat ehtineet viedä CSRD-raportointiaan jo pitkälle, niin sen loppuun saattamista edes jossakin muodossa on syytä harkita. Omnibusin myötä tarvitse välttämättä varmentaa, jolloin vaativimmat osa-alueet raportista voi jättää raportoitavaksi myöhempinä ajankohtina.

VSME:n avulla yritykset voivat myös vapaaehtoisesti raportoida kestävän kehityksen teemojen mukaisesti standardoidun viitekehyksen mukaan. Raportoimalla kyseisen viitekehyksen mallilla yritys vastaa tärkeimpien sidosryhmien kysymyksiin kestävyysaiheista. Uusia kumppanuuksia solmiessa etenkin isot yritykset ovat jatkuvasti entistä enemmän kiinnostuneita toimitusketjunsa kestävyystiedoista- ja tavoitteista, minkä johdosta VSME-standardin mukaisesti laatineet yritykset erottuvat positiivisesti joukosta – mikäli vastuullisuustietonsa ovat myös hyviä.

Raportointi voi olla merkittävässä roolissa rahoitusta haaliessa tai vähintäänkin vaikuttaessa rahan hintaan. Raportointi kestävyystiedoista osoittaa myös edelläkävijyyttä.

Mitä VSME sisältää?

VSME:n sisältämät tiedot tietopyynnöt ovat huomattavasti suopeammat kuin CSRD:n sisältämät tiedonantovaatimukset.  VSME sisältää kaksi eri moduulia, joista yritykset voivat valita tarpeisiinsa sopivat moduulit, joiden mukaan he tuottavat raportin tiedot.

  • Basic module: Basic module on minimivaatimus tehdä VSME ESRS -raportoinnissa eli se on tehtävä joka tapauksessa toisin kuin Comprehensive moduuli, joka on vapaaehtoinen. Basic moduuli kerrotaan yleisiä tietoja yrityksestä sekä energiankäytöstä, työvoimasta sekä hallinnosta.
  • Comprehensive module: Enemmän sijoittajia, rahoittajia ja kumppaneita varten rakennettu moduuli, joka sisältää enemmän suunnitelmallisuutta ja strategian laatimista ESG-aiheille.

Huomionarvoista on se, että alkujaan VSME:hen kuului myös kaksoisolennaisuusanalyysi, joka on nyt kuitenkin tippunut pois. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö kunnianhimoisen ja kilpailuetua tavoittelevan yrityksen olisi syytä laatia myös kaksoisolennaisuusanalyysi.

Näin autamme – hinnat

VSME-raportointi onnistuu helposti ilman työkaluja, sillä standardin vaatimukset ovat selkeitä, eikä raportin rakenteelle ole määritelty määrämuotoisuutta.

Tarjoamme neuvontaa raportointiin kokonaisvaltaisesti tai koskien yksittäisiä kysymyksiä. Tuotamme myös konkreettisesti tekstiä ja raportoinnin ulkoistaminen on myös mahdollista, mutta on huomioitava, että joka tapauksessa raportointiin vaaditaan yrityksen omaa henkilökuntaa tiettyjen tietojen keräämiseksi.

Raportoiva yritys pystyy paljon vaikuttamaan raportin laajuuteen, sillä käyttötarkoitus määrittää käytännössä raportoin sisällön. Kokemukseemme peilaten yritykset pystyvät viedä Basic Modulen ja Comprehensive Modulen raportoinnin läpi 3-10 tunnin konsultaatiollamme. Jos yritys haluaa ulkoistaa raportoinnin maksimaalisesti, niin arvio 20-30 tuntia.

Kun raportti on kerran tehty, niin tulevaisuudessa yritykset pystyvät ketterästi päivittämään raporttia.

Tuntihintamme on 90 € + alv.

Lue myös: VSME ESRS -standardi

Kerromme mielellämme lisää VSME ESRS:stä ja siitä mistä teidän yrityksenne olisi hyvä lähteä liikkeelle. Ole yhteydessä, niin katsotaan tilannettanne ja mahdollisen yhteistyön tarpeita.

Jätä yhteydenottopyyntö

Yhteydenottopyyntö