CSRD
CSRD-raportointi on Euroopan Unionin uusi viitekehys, joka tulee koskettamaan noin 50 000 eurooppalaista yritystä. Suomessa soveltamisalaan kuuluu yli 1000 yritystä.
CSRD:n keskeinen sisältö
- Soveltamisala: CSRD kattaa kaikki suuret yritykset, riippumatta siitä, ovatko ne julkisesti noteerattuja vai eivät, sekä listatut PK-yritykset. Direktiivi koskee myös EU:n ulkopuolisia yrityksiä, jotka toimivat EU:n markkinoilla ja täyttävät tietyt kriteerit.
- Laajennettu raportointisisältö: Uuden direktiivin mukaisesti yritysten tulee raportoida laajasti ympäristöön, sosiaalisiin kysymyksiin, ihmisoikeuksiin, ja hallintotapaan (ESG) liittyvistä asioista. Raportointivelvoite kattaa mm. yrityksen ilmastovaikutukset, päästöt, kiertotalouden edistämisen, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden, ihmisoikeuksien kunnioittamisen sekä yrityksen sisäisen hallinnon ja eettiset periaatteet.
- Tietojen varmennus: CSRD edellyttää, että raportoidut tiedot varmistetaan ulkopuolisen, riippumattoman tahon toimesta. Tämä korostaa tietojen luotettavuutta ja lisää sidosryhmien luottamusta yritysten vastuullisuusraportointiin. Suomessa raportin varmentaa kestävyysraportointi tilintarkastaja. Ensimmäisenä vuonna tarkastajan ei tarvitse olla KRT-tarkastaja.
- Raportointistandardit: EFRAG on kehittänyt eurooppalaiset raportointistandardit (ESRS), joita yritysten tulee noudattaa. Nämä standardit määrittelevät, mitä yritysten tulee raportoida.
- Datan digitalisointi ja läpinäkyvyys: CSRD korostaa tiedon digitalisoimista, ja vaatii, että yritykset tuottavat raporttinsa digitaalisessa, koneellisesti luettavassa muodossa. Tämä helpottaa tiedon analysointia ja vertailua sekä lisää läpinäkyvyyttä. Digitalisoinnin piti alkujaan tulla jo vuoden 2025 raportointiin, mutta tämä siirtyi ainakin vuodella.
- Muuta: EU-taksonomia on ollut jo nyt isoimmille yrityksille pakollinen laadittava. CSRD:n myötä myös taksonomia tulee koskettamaan kaikki CSRD:n piiriin kuuluvia yrityksiä.
Lue lisää: Kestävyysraportointi käytännössä & webinaari
CSRD:n vaikutukset
CSRD:n odotetaan lisäävän yritysten vastuullisuustoiminnan avoimuutta ja vastuullisuuteen liittyvien riskien hallintaa. Lisäksi sijoittajat, kuluttajat ja muut sidosryhmät voivat entistä paremmin arvioida yritysten vastuullisuutta ja tehdä päätöksiä sen perusteella.
CSRD:n raportoinnin myötä myös rahoituksen on tarkoitus kohdentua vihreämpiin kohteisiin, minkä odotetaan kannustavan vihreämpään toimintaan.
CSRD-raportoinnin myötä vastuullisuudesta tulee keskeinen osa yritysten liiketoimintastrategiaa, ja sen merkitys korostuu yhä enemmän tulevaisuuden markkinoilla ja yhteiskunnassa.
Tarvitseko apua?
Haluatko kuulla lisää CSRD-raportoinnista? Jutellaan puhelimitse tai sovitaan etäpalaveri.